MEDITATION SHELTER

This discreet and sophisticated residence was jointly designed by the owners and finalised by the wife, so as to honour the memory of her late husband.
The building began by restoring an old ”cell” that villagers tended their animals in, which was situated around a rock formation and initially used by the owner as a meditation shelter.
The stone residence was placed on the edge of the site; the main entrance,
by the road, leads to an enclosed atrium that functions as a sitting and dining area, since it contains a built-in oven and a BBQ.

The main sitting and dining areas and kitchen are accessed through this space. The ground floor also includes a study room, a guest bathroom and the master bedroom with its en suite bathroom.

From the atrium, a stone staircase leads to a lower level comprising of a guest room with its own bathroom and auxiliary spaces.
The main sitting area opens up to a spacious veranda under a pergola, where the summer living area unfolds next to the walkable pool that, along with a recycled waterfall in the back atrium, adds the indispensable element of water to meditation.

Warm colours in beige hues that grace the walls and the wooden ceiling, along with timber floors with wide planks, contribute a sensation of relaxation and serenity to the residence’s interior. The ochre ceramic 1x1m tiles in the external areas tie harmoniously with the stone walls and the reed and glass pergolas.
The interior layout gives the main spaces sea views as well as direct viewing and access (via narrow footpaths) to the olive grove, vines and a garden with seasonal vegetables.

By the reeds, the old ”cell”has been transformed into an independent guest house, with the addition of a bathroom and a semi-outdoor kitchenette that is literally embedded in the rocks. A chapel, also hidden in the rocks, completes the construction’s monastic aura.
Reeds along the site perimeter contribute to the desired zen aesthetic: the Mykonean winds carry their rustle throughout the space, like music.

design by Evangelos Anastasiadis

photography © GEORGE FAKAROS