APARTMENT WITH VIEW


Two adjacent flats on the third floor of a 1969 block, with a direct view of Attica’s finest landscapes,Laimos Vouliagmenis, were unified and renovated into a single apartment, reminding us that the sum may be bigger than the parts.The design study to convert two flats into a single 190m² apartment for a family of five faced structural limitations imposed by the independent small flats’ arrangement:an interim staircase and elevator, fragmented spaces, shafts and scattered columns.Additionally, the architectural solution had to create a unified functional space on one hand,and preserve the autonomy of the spaces, with independent entrances for each flat, on the other. The chosen method was to deconstruct all non load - bearing structural elements and to redesign the floorfrom scratch as a whole.The main sitting area was, logically, placed in the front flat space that opens to the 125m² veranda with the panoramic view.The sitting area forms a unified space with the kitchen, the central element of which can be used as a working bench, dining table or bar.Through this living space, the master bedroom unfolds, which is also in direct contact with the veranda. Visually unifying the master bedroom and en suite bathroom with the use of transparent glass intensified the size of the space and interactively augmented the user’s optical field. A visitors’ wc completes the arrangement of the front flat, the sitting are of which becomes the central part of family life when the floor operates as one apartment.

design by TESSERA ARCHITECTS

GIANNIS HASKARIS, ΑTHANASIOS HATZILAKOS

AND ASSOCIATES

photography © GEORGE FAKAROS